III kansainvälinen ART-MASTER-festivaali Jyväskylässä

Ylpeänä esittelemme vuoden 2018 festivaalille (17.-20.8.) osallistuvat näytelmät:

1. Don Quijote, MTK-Malyi teatr kukol -nukketeatteri (Pietari, Venäjä)
2. Rakkauskirjeitä, Naš dom -teatteri (Odintsovo, Venäjä)
3. Omenoita, Lestnitsa-teatteri (Tel-Aviv, Israel )
4. Kirottu, Variant-teatteri (Toljatti, Venäjä)
5. Junan saapuminen (pantomiimia, katuteatteria), Variant-teatteri, (Toljatti, Venäjä)
6. Clown-power (katuteatteria), Giraffe Royal -teatteri (Narva, Eesti)
7. Äidistäni ja minusta, Art-Master-teatteri (Jyväskylä, Suomi)
8. Don Nigron sirkus: eläintarinoita, Art-Master-teatteri (Jyväskylä, Suomi)
9. Ruutuhyppelyä, hulinaa ja hölynpölyä (interaktiivinen leikkiohjelma), Art-Master-teatteri (Jyväskylä, Suomi)

Don Quijote
Tietämättömät katsojat luulevat, että nukketeatteri on viihdettä pelkästään pikkulapsille. Näin ei kuitenkaan tosiasiassa ole. Nukketeatteri tarjoaa hienoja esityksiä aikuisille - esityksiä, joissa tekijät puhuvat yleisön kanssa siitä, mikä on tärkeää; esityksiä, joissa näyttelijän läsnäolo on yksityiskohtaista ja syvää, ja taiteelliset ratkaisut upeita ja epätavallisia.
Näytelmä Don Quijote on koko perheen klovnifantasia, joka perustuu Cervantesin kuuluisaan romaaniin. Lyyrisen klovnerian genre ei esityksessään ainoastaan lainaa alkuperäisen tekstin henkilöhahmoja, mutta johdattaa heidät myös syvälle unien maailmaan, jossa ei ole sääntöjä ja harkittuja juonenkäänteitä.
Entä jos Don Quijote olisi löytänyt Dulcinean? Miten heidän suhteensa kehittyisi? Selviytyykö haaveilija jokapäiväisten ongelmiensa kanssa ja oppiiko hän unelmoimaan maanläheisestä sankarittarestaan? "Don Quijote" on tarina jokaisesta meistä. Se vetoaa kaikenikäisiin katsojiin, jotta emme koskaan lopettaisi unelmoimasta varsinkin meidän hyvin materialistisessa maailmassamme.
Esityksen kesto on 1 tunti ja 15 minuuttia (ottamatta huomioon aikaa, joka kuluu nauramiseen).
Ikäraja 3+, mutta sopii hyvin myös aikuisille!

Rakkauskirjeitä, Naš dom -teatteri (Odintsovo, Venäjä)
Moskovan lähellä sijaitsevasta Odintsovon kaupungista tuleva Naš dom -teatteristudio on Art-Masterin yleisölle tuttu vuoden 2016 festivaalilta. Teatterilla on pitkä historia: syyskuussa 2017 se aloitti jo 43. näytäntökautensa. Viime vuosina Naš dom -teatteri on esittänyt monien nykykirjailijoiden näytelmiä: A. Kazantsev, K. Dragunskaja, N. Koljada, J. Vinogradov, A. Zintšuk, J. Pulinovitš, R. Kuni (Iso-Britannia) ja A. Gerni (USA). Teatterin ohjelmistoon kuuluu myös A.P. Tšehovin teoksia ja R. Samuljavitšjusin, A. Arbuzovin, L. Zorinan ja A. Dudarevin näytelmiä. Naš dom -teatteristudio on osallistunut kansainvälisille festivaaleille Venäjällä, Liettuassa, Latviassa, Virossa, Unkarissa ja Suomessa. Teatterin ohjaajana toimii Alla Zorina, joka on saanut K. Simonoville nimetyn palkinnon.
Vuoden 2018 Art-Master-festivaalille ryhmä tuo A. Gernin kirjoittaman näytelmän Rakkauskirjeitä. Se on kirjeiden välityksellä toteutuva rakkauskertomus. Näitä kirjeitä kirjoittavat toisilleen kunnioitetussa asemassa oleva Andy ja kapinallinen Melissa koko elämänsä ajan. Kirjeenvaihto sisältää pitkiä ja lyhyitä kirjeitä... ja niissä on ihmisen Kohtalo. Dramaturgi pohdiskelee ja vakuuttaa meille, että rakastaminen, eläminen rakkauden vuoksi, on ihmiselle luonnollisempaa ja tärkeämpää kuin oman elämän järjestäminen rationaalisesti, elämän, jota on mahdotonta kirjoittaa "puhtaaksi". Elämällä ei ole, eikä voikaan olla luonnoksia.

Henkilöt:
Andrew Makepeace Ledd the Third – Oleg Snopkov
Melissa Gardner – Jekaterina Bylinkina
Näytelmä toteutetaan venäjän kielellä

Omenoita, Lestnitsa-teatteri (Israel, Tel-Aviv)
Lestnitsa on kokeellinen venäjänkielinen teatteri Israelista. Sen perustivat vuonna 2008 ohjaaja Nadežda Grinberg ja näyttellijä Anna Glants-Margulis. Ryhmän tärkeimpänä tavoitteena on ollut ja on edelleen työskentely kertomakirjallisuuden parissa ja sen muokkaaminen näyttämöllä esitettävään muotoon. Lestnitsa-teatteri on esittänyt näytelmiään Venäjällä. Espanjassa, Ranskassa, Sveitsissä, Eestissä, Unkarissa jne. Art-Master-festivaalilla teatteri esittää elokuun 19. päivänä Omenoita-monologin, joka pohjautuu Dina Rubinan Omenoita Šlitsbuterin puistosta -novelliin.
Pysähtyneisyyden ajan Moskovassa, jiddishin kielellä julkaistavan juutalaisen aikakauslehden toimituksessa, kevätpäivän paahtavassa kuumuudessa tapahtuu satunnainen kohtaaminen, joka provosoi oikukasta muistia ja palauttaa päähenkilön hänen lapsuutensa päiviin...
Monologin esittää Anna Glants-Margulis
Ohjaus: Nadežda Grinberg
Näytelmä toteutetaan venäjän kielellä

Kirottu, Variant-teatteri (Toljatti, Venäjä)
Variant-teatteri on ilahduttanut yleisöään ja 35 vuotta omaperäisillä kokeiluillaan. Teatterin on perustanut Galina Švetsova-Skripinskaja, ja hän on toiminut sen ohjaajana koko ajan. Hän on Venäjän Federaation Teatteritoimijoiden liiton jäsen, ja hän sai liitolta Priznanie-palkinnon (Kunniamaininta) vuonna 2017. Variant-teatteri on osallistunut festivaaleille Venäjällä, Etelä-Koreassa, Liettuassa, Itävallassa, Saksassa ja Unkarissa. Teatterin ohjelmistoon kuuluu näytelmiä, jotka pohjautuvat Marc Chagallin maalauksiin, Venäjän kirjallisuuden hopeakauden valokuviin ja mm. Daniil Harmsin, Vasili Šukšinin, Anton Tšehovin ja Jean-Luc Lagarcen teoksiin.
Variant-teatteria kiinnostaa uusien muotojen ja tilaratkaisujen etsiminen, ja se tekee yhteistyötä muusikoiden, taiteilijoiden, valokuvaajien ja dramaturgien kanssa. Eräs viime vuosien uusista toimintamuodoista on ollut Kirjallisuusorkesteri-niminen yhteishanke moskovalaisen Arzamas.acadamy-tiedotussivuston kanssa. Sen puitteissa teatteri on toteuttanut seitsämän esitystä, joiden teksti perustuu 1800- ja 1900-luvuilla eläneiden kirjailijoiden kirjeisiin ja muihin ainutlaatuisiin historiallisiin asiakirjoihin.
"KIROTTU" on kutsumahuuto, jota Kaštanka-koiran emäntä käyttää lemmikistään, ja joka ennustaa Kaštankan kohtaloa. Sen "repii" päähenkilön kahtia: Kaštankalla on kaksi nimeä, kaksi elämää ja kaksi alkuperää. Sen pitää tehdä päätös, joka ensinäkemältä tuntuu odottamattomalta ja järjettömältä.
Kirottu-näytelmä on ohjaaja Galina Švetsova-Skripinskajan kirjoittama, ja sen esittää näyttelijä Jekaterina Iljuk. Näytemää on esitetty jo useasti kansainvälisillä teatterinäyttämöillä sekä Venäjällä että muissa maissa.
Näytelmä toteutetaan venäjän kielellä

Äidistäni ja minusta, Art-Master-teatteri (Jyväskylä, Suomi)
Art-Master esittää festivaalilla tämän vuoden ensi-iltanäytelmänsä Äidistäni ja minusta. J. Isajevan kirjoittama näytelmä voitti Deistvujušhšie litsa (Näytelmän henkilöt) -dramaturgiakilpailun.
Art-Masterin esitys kertooo äidistä ja tyttärestä ja siitä ikuisesta ja rikkoutumattomasta yhteydestä, joka meillä on kaikkein läheisimpien ihmisten kanssa. Se on rakkauskertomus, tai itse asiassa, siinä on kolme eri rakkauskertomusta! Koskettavaa, hienovaraista ja mielenkiintoista!
Näytelmä toteutetaan venäjän kielellä

Don Nigron sirkus: eläintarinoita, Art-Master-teatteri (Jyväskylä, Suomi)
Art-Master esittää toisenkin ensi-iltanäytelmänsä vuodelta 2018; se on tunnetun amerikkalaisen dramaturgin Don Nigron kirjoittama Don Nigro: eläintarinoita. Venäjäksi sen on kääntänyt Viktor Veber. Näytelmä on koskettava, hauska, epätavallinen ja syvällinen kertomus ihmisten kaltaisista eläimistä ja eläinten kaltaisista ihmisistä. Esityksessä on kymmenen lyhyttä kertomusta, joista yksikään ei jätä katsojaa välinpitämättömäksi.
Kolme villikalkkunaa odotamassa maissintähkiä, Flamigot keskustelevat matkalla valtamereen, Paviaanien suuri sinitakamuksinen jumala, Nokkaeläin etsii identiteettiään, Intohimoja hiirenloukun äärellä, Suuri burundilainen labyrintti; nämä ja muut kertomukset käsittelevät selviytymistä erilaisista elämän umpikujista, vaikeasta matkasta omaan itseen. Ihmisen olemassaoloon liittyvät pohdinnat tapahtuvat kiertävän sirkuksen kulisseissa. Fanfaarien ja aplodien kaikuessa henkilöt astuvat esitysten tauoilla areenalle ja puhuvat katsojien kanssa siitä, mitkä asiat haittaavat meidän yöuntamme, mikä pakottaa meidät yhä uudelleen ja uudelleen etsimään piinallisesti vastauksia ikuisiin kysymyksiin: Keitä me olemme? Mitä me saamme aikaan? Mihin olemme menossa? Miksi?
Homerolainen nauru vaihtelee syvällisten lyyristen monologien kanssa – kokonaisuus on värikäs, koskettava ja mielenkiintoinen.
Näytelmän on ohjannut Aleksander Fukalov. Hän on ohjaaja ja näyttelijä sekä Jekaterinburgin valtiollisen teatteri-instituutin opettaja.
Näytelmä toteutetaan venäjän kielellä

Katuteatterilaboratorio

11.00 Kirkkopuisto
Karnevaalikulkue
Kutsumme kaikki kynnelle kykenevät värikkääseen karnevaalikulkueeseen, joka lähtee klo 11.00 Kirkkopuistosta ja kulkee Kauppakadun kautta Kolmikulman kauppakeskuksen lähettyville. Kulkueeseen osallistuu teatteriryhmiä eri maista, jotka ottavat osaa kaupungissa samaan aikaan järjestettävään ART-MASTER -teatterifestivaaliin. Myös kaikki halukkaat voivat liittyä mukaan kulkueeseen. Värikkäät puvut ja naamiot ovat ehdottomasti plussaa!

11.50 Kolmikulman aukio
Junan saapuminen (pantomiimia, katuteatteria), Variant -nuorisoteatteri, (Toljatti, Venäjä)
35-vuotias Variant-teatteri on osallistunut monille eri teatterifestivaaleille muun muassa Venäjällä, Etelä-Koreassa, Liettuassa, Itävallassa, Saksassa ja Unkarissa. Heidän esityksensä ovat saaneet vaikutteita/kertovat muun muassa Marc Chagallin maalauksista, hopeakauden valokuvista ja tunnettujen taitelijoiden, kuten Daniil Harmsin, Vasili Šukšinin, Anton Tšehovin ja Jean-Luc Lagarcen töistä.
"Variant"-teatteri on aina kiinnostunut etsimään uusia muotoja ja tilaratkaisuja, sekä tekemään luovaa yhteistyötä muusikoiden, taiteilijoiden, valokuvaajien ja näytelmäkirjailijoiden kanssa.
Näytelmä "Junan saapuminen" on musiikkia ja fantasiaa sisältävä kunnianosoitus Lumièren veljesten kuuluisalle elokuvalle - se on pantomiimiesitys ihmisistä, jotka odottavat junaa saapuvaksi. Katsojien edessä kulkee erilaisia kuvia, joista voimme tunnistaa itsemme ja rakkaamme, tuttavat, sekä meille tuntemattomat ihmiset.

Klo 12.15 Kolmikulman aukio
Ruutuhyppelyä, hulinaa ja hölynpölyä (interaktiivinen leikkiohjelma), Art-Master-teatteri (Suomi)
"Ruutuhyppelyä, hulinaa ja hölynpölyä" on interaktiivinen leikkiohjelma, jonka puikoissa ovat klovnit Art-Master-teatterista. Kyseessä on hauska ohjelmanumero, joka sisältää pelejä, leikkejä, tanssia ja hulluttelua. Sopii sekä lapsille että aikuisille.

12.40 Kompassi
Clown-power (katuteatteria), Giraffe Royal -teatteri (Narva,Viro)
Ryhmän käyttämä metodi perustuu syvälliseen klovnerian, kansanperinteen, pantomiimin, rituaalisen tanssin ja katuteatterin tutkimukseen. Teatteriryhmä ollut mukana monilla eri festivaaleilla ja osallistunut moniin eri projekteihin Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Hollannissa, Saksassa, Venäjällä, sekä voittanut useita arvostettuja palkintoja.
"Clown-power" on esitys aikuisille ja se on esitys lapsille, se on tapaaminen klovnien kanssa, se on vuorovaikutteisia pelejä, leikkejä ja tanssia, se on taikatemppuja, akrobatiaa ja jongleerausta, se on hillitöntä naurua ja romanttista tunnelmaa!
Taiteilijat Giraffe Royal-teatterista ja klovnieksentrikko Artem Malkov Pietarin Estraditeatterista ovat katuesityksessä mukana.
" ... Joku viisas on kerran kauan sitten sanonut, että klovni on Jumalan lempilelu, jolla hän ei ikinä kyllästy leikkimään. Mistä olen, kuka olen, miksi olen mikä olen, miksi juuri minä? Ihmisen elämä, sen tragedia ja hienous, yksilön turhat uroteot ja saavutukset matkan varrella...Esityksen visuaalinen ilme muistuttaa lastenkirjojen kuvia, väsyneen matkamiehen unia, tapahtumat siirtyvät maailmasta toiseen silmänräpäyksessä ennen kuin tämä voidaan huomata..."
Katuesitykset ovat ilmaisia!

Työpajojen ohjelma:
Näyttelijäntaide, M.N. Tšumatšenko (Venäjän teatteritaiteen akatemia, Moskova, Venäjä)
Näyttämöliikunta, O.I. Snopkov (Venäjän teatteritaiteen akatemia, Moskova, Venäjä)
Klovneria, St. Varkki (Giraffe Royal -teatteri, Narva, Eesti)

Keskustelu


Festivaali toteutetaan Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomalais-venäläisen kulttuuriforumin ja Venäjän liittovaltion viraston Rossotrudnitšestvon tuella.
Festivaalin järjestämisessä olemme saaneet tukea Jyväskylän Mahdollisuuksien tori -projektilta, Jyväskylän Feniks ry:ltä ja WEKE-Katiskat oy:lta.

Taiteellinen johtaja – Kira Mirutenko 0504065275
Liput ja lisätiedot: puh. 0504065275 tai sähköpostilla art-master@art-master.fi

17.8

17.30 Äidistäni ja minusta, Art-Master-teatteri (Jyväskylä, Suomi)
19.45 Kirottu, Variant-teatteri (Toljatti, Venäjä)

18.8
Katuteatteri laboratorio Jyväskylän keskustassa
11.50 Junan saapuminen (pantomiimia, katuteatteria), Variant-teatteri, (Toljatti, Venäjä)
12.15 interaktiivinen leikkiohjelma, Art-Master-teatteri (Jyväskylä, Suomi)
12.40 Clown-power (katuteatteria), Giraffe Royal -teatteri (Narva, Eesti)
-------
14.30 Don Quijote, Malyi teatr kukol -nukketeatteri (Pietari, Venäjä)

19.8
11.30 Rakkauskirjeitä, Naš dom -teatteri (Odintsovo, Venäjä)
14.00 Omenoita, Lestnitsa-teatteri (Tel-Aviv, Israel )
16.00 Don Nigron sirkus: eläintarinoita, Art-Master-teatteri (Jyväskylä, Suomi)

Liput: 0504065275, art-master@art-master.fi
Osoite: Laikuttajantie 2, Art-Master-teatteri


Alennukset:
1 näytelmä – 16 € (Art Masterin jäsenille 14€)
2 näytelmää – 16+12=28 € (Art Masterin jäsenille 26€)
3 näytelmää – 16+12+9=37 € (Art Masterin jäsenille 35€)
4 näytelmää – 16+12+9+8=45 € (Art Masterin jäsenille 42€)
5 näytelmää – 16+12+9+8+5=50 € (Art Masterin jäsenille 47€)
6 näytelmää – 16+12+9+8+5+5=55 € (Art Masterin jäsenille 52€)

Tervetuloa!