ART-MASTER-festivaali-2019

IV kansainvälinen ART-MASTER-festivaali Jyväskylässä 16.-18. elokuuta 2019

Festivaalin ohjelmaan kuuluu draamanäytelmiä, virtuaaliteatteriprojekti, katuteatteria sekä karnevaalikulkue.

IV kansainvälisen Art-Master-teatterifestivaalin ohjelma 2019:

-festivaalin avaaminen

- Virtuaalinen näytelmä Kalevala. Kohtauksia. Theater & VR InterLab ry, Helsinki


TheaterVR on lajissaan ainutlaatuinen; sen esitys on maailman ensimmäisiä virtuaalitodellisuudessa toteutettuja interaktiivisia näytelmiä. Se on täysin uudenlainen, mukaansatempaava tarinankerronnan muoto virtuaalitodellisuudessa; teatterin ja elokuvan synteesi 3D360-formaatissa.

TheaterVR:n esityksessä osallistuja saa kokemuksen kokonaisvaltaisesta mukanaolosta ja täysin uudenlaisia, mielenkiintoisia vaikutelmia näytelmän katsomisesta.

VR-näytelmä Kalevala. Kohtauksia. perustuu karjalais-suomalaiseen eepokseen ja folkloreen, ja siinä uppoudutaan muinaisen kulttuurin ja Kalevalan sankareiden myyttisiin maailmoihin käyttämällä nykyaikaista VR-tekniikkaa, äänisuunnittelua ja musiikkia.

- Sanasotaa Chioggiassa, Art-Master-teatteri, Jyväskylä

Festivaalin järjestäjät tarjoavat katsojille oman näkemyksensä tunnetun italialaisen dramaturgin Carlo Goldonin komediasta.

Venetsian lähellä sijaitsevassa pienessä Chioggian kalastajakylässä asuu vierekkäin kaksi perhekuntaa; he riitelevät ja sopivat jatkuvasti saaden aikaan erilaisia skandaaleja ja huvittavia kiistoja. Näyttämöllä nähdään intohimoja italialaisittain: palavaa mustasukkaisuutta, hehkuvia tunteita ja eteläistä temperamenttia.
Näytelmässä on mukana lähes kaikki teatterin esiintyjät. Näyttelijät puhuvat ja laulavat välillä myös italiaksi, esityksessä on elävää musiikkia, yleisölle tarjotaan viiniä – tavallaan katsojat pääsevät mukaan oikeisiin italialaisiin häihin.

Näytelmän on ohjannut Jekaterina Pastuhova. Hän on saanut Venäjän teatterintekijöiden liiton Priznanie-palkinnon.

-Katuteatterilaboratorio:

Karnevaalikulkue Jyväskylän keskustassa-Clown-show, leikkimielinen klovneriaohjelma, Art-Master-teatteri, Jyväskylä, Kolmikulman aukio

-Katuteatteriesitys, Ganzel ja Grettel (Mongolfieri-teatteri, Pietari), Kompassi

Huoneteatteri

-Hamlet, Teatteri Arlekin, Vilna, Liettua

Teatteri on saanut Liettuan kansallisen Zolotaja ptitsa -palkinnon, se on osallistunut ja saanut palkintoja monilla kansainvälisillä festivaaleilla ja foorumeilla Itävallassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Sloveniassa, Venäjällä, Valkovenäjällä, Tsekissä ja monissa muissa maissa.
Teatteri Arlekin osallistui Art-Master-festivaalille vuonna 2017 mielenkiintoisella tulkinnallaan Gogolin Päällystakista. Tällä kertaa katsojat saavat nähdä uuden version Shakespearen Hamletista. Näytelmän ohjaaja on tehnyt epätavallisia ratkaisuja ja tarina kerrotaan ilman tekstiä, minkä ansiosta esitystä voi katsoa ilman käännöstä. Puvustus on mielenkiintoinen ja näyttelijäntyö mukaansatempaavaa – näiden vuoksi kannattaa ehdottomasti tulla katsomaan tämä festivaaliesitys!

-Luonnonpuisto, Andrei Jemeljanovin monologi, (Sankt Peterburg, Venäjä)
Esitys perustuu S. Dovlatovin kertomukseen ihmisen kamppailusta oman sisäisen minänsä, omien tapojensa ja ennakkoluulojensa kanssa. Käy ilmi, että se on kamppailua oman minän ja oman rakkauden puolesta.

Boris Alihanov, leningradilainen intellektuelli, pakenee arkipäiväisiä ongelmia Puškinin vuorille, aloittaa oppaan työt Puškinin luonnonpuistossa, ja tajuaa vasta sitten, että omaa itseään on mahdotonta paeta. Paikallisten ihmisten keskellä Alihanov jää aivan yksin itsensä, oman menneisyytensä ja tekemiensä virheiden kanssa. Toisaalta tuntuu siltä, että niitä ei enää pysty korjaamaan, mutta toisaalta peruuttamatonta on vain kuolema...
Ohjaaja: Jana Danilova

-Runoilijaa ei tarvitse pelätä, Grigori Kofmanin monologi, Berliini, Saksa

Grigori Kofman on näyttelijä, ohjaaja ja runoilija, joka on palkittu kansainvälisillä festivaaleilla Irlannissa, Saksassa, Liettuassa, Bulgariassa, Unkarissa jne. Festivaalillamme hän esittää Aleksandr Galitšin teksteihin perustuvan näytelmän.
A. Galitš on 1900-luvun suuri runoilija; kronikankirjoittajana hän on eräs niistä harvoista, jotka pystyivät tekemään tarkan diagnoosin siitä yhteiskunnasta, jossa hän eli suurimman osan elämäänsä.
Runoilijaa ei tarvitse pelätä on ”monikerroksinen piirakka”, joka on leivottu Galitšin runoista, lauluista ja hänen tekstiensä pohjalta tehdyistä teatteriesityksistä, ja se sisältää paljon näyttelijän trikkejä, leikkiä ja erilaisia hahmoja. Esitys kestää 1 h 20 min.


Festivaalin ohjelmassa
avoimet keskustelut esityksistä


luento modernista teatterista


kaupunkikierros


Mestarikurssi Grigory Kofmanilta (Berliini)


Mestarikurssi Moskovan taiden teatterikoulun professori Viktor Markhasevin (Moskova) näyttämöpuheessa


festivaalin päättäminen

Festivaali toteutetiin the Union of Theatre Workers of the Russian Federation or STD of RSFSR (Russian: Союз театральных деятелей Российской Федерации (СТД РСФСР)) tuella.
Festivaalin järjestämisessä olemme saaneet tukea Jyväskylän Mahdollisuuksien tori -projektilta, Jyväskylän Feniks ry:ltä ja WEKE-Katiskat oy:lta.

Kiitämme kaikkia järjestäjiä, vapaaehtoisia, osallistujia ja vieraita!

Odotamme hakemuksia osallistumiseksi viidenteen festivaalimme, joka pidetään Suomessa vuonna 2020!

Tavataan teatterissa!

+358504065275
art-master@art-master.fi