- Teidän toimintanne on merkittävää ja tarpeellista, Art-Masterista on tullut todellinen koti monille ihmisille: niille, jotka eivät ole onnistuneet löytämään itseään; niille, jotka etsivät tapoja toteuttaa itseään; niille, jotka ovat väsyneet yksinäisyyteen; niille, jotka haluavat tuntea olevansa kuin kotonaan. Usein tilanteessa, kun ei ole työtä, tai on vaikeuksia läheisten kanssa, tai tuntuu, että ympärillä on vain vieraita ihmisiä, niin ihminen tarvitsee toista ihmistä auttamaan ja tukemaan. Art-Masterista löytyy sellaisia ihmisiä, kiitos heille. Art-Masterin näytelmät, seminaarit, harrastusryhmät, studiot, leirit, ja se, että on mahdollisuus olla yhdessä muiden kanssa, tai mahdollisuus kokeilla jotain uutta, kun ihminen etsii itseään – se on valtavan tärkeää.

Irina S., työtön

- Art-Master-festivaalista: nuo neljä päivää vilahtivat ohi yhdellä henkäyksellä, ikäänkuin se olisi ollut yksi päivä. Suurenmoisia tuttavuuksia mielenkiintoisten ihmisten kanssa, uusia teoksia, henkeviä keskusteluja, suurenmoista yhteistä ajanviettoa; naurua, kyyneleitä, valtavasti tunteita ja positiivista energiaa, jota riittää pitkälle. Haluan lausua lämpimiä kiitollisuuden sanojan Art-Masterin ystävälliselle porukalle, joka valmisteli ja ideoi kaiken pieniä yksityiskohtia myöten; minun on vaikea kuvitella, miten valtava työ Art-Master-festivaalin valmistelussa on ollut. Nöyrä kumarrus ihmisille, jotka ovat aina tavoitettavissa, aina auttamassa, aina neuvomassa, halaamassa ja suutelemassa, ja jotka jaksavat hymyillä! Haluan, haluan, haluan toistaa sen ja kokea uudelleen, siksi odotan kärsimättömänä seuraavaa festivaalia. Minulla on yksi toive tulevaisuutta varten: pohditaan yhdessä, miten voisimme saada aikaan sen, että näitä suurenmoisia näytelmiä näkisi paljon suurempi joukko ihmisiä!

Moskalenko Natasa, opiskelija

- Mitä kaikkea festivaalin järjestäjät tekevät? Ensin luodaan eräänlainen idealistinen suunnitelma, joka muutetaan luvuiksi, summiksi, ajaksi, passien tiedoiksi, osoitteiksi, puhelinnumeroiksi jne. Valmisteluprosessin aikana tämä kaikki hioutuu, muuttuu, asioita sovitaan ja korjataan moneen kertaan. Festivaalin aikana suunnitelmat ”täyttyvät” sisällöllä, aktualisoituvat, muuttuvat todelliseksi elämäksi. Passien numeroista tulee mielenkiintoisia ihmisiä, ruokakaupan kuitit muuttuvat herkullisiksi lounaiksi, sääennustukset lempeäksi elokuun auringoksi, ja tilatut liput muuttuvat tarkkaavaisiksi ja kiitollisiksi katsojiksi. Kun keskustelujen, tapaamisten ja erojen yhteydessä kaikuvat sanat ”yhteinen asia”, ”motivaatio”, ”yhteisen luomisen ilo”, ”oman kielen ja kulttuurin kehittäminen”, ja kun lopulta kuulee sanan ”onni”, niin ymmärtää, että on tapahtunut Ihme, jonka olemme saaneet aikaan Me: järjestäjät, näyttelijät, osanottajat, ohjaajat, kriitikot, designerit, valokuvaajat, video-kuvaajat, sanomalehti- ja televisiotoimittajat, kokit, autonkuljettajat,....ja tietenkin, katsojat. Festivaali on päättynyt – Eläköön Festivaali!

Andrei Kostjuk, työtön

Pieni, viihtyisä Art-Master-teatterin tila, isäntien lämminsydämisyys, yleisön valtava kiinnostus festivaalia kohtaan – tämä kaikki sai aikaan ainutlaatuisen juhla- ja

työpajatunnelman samanaikaisesti. Täällä oli mahdollista esittää näytelmiä, käydä ennakkoluulottomia keskusteluja, osallistua työpajoihin ja myös lepohetkiin; kävelyretkiin kaupungilla, laulutuokioon nuotion äärellä... ja tietenkin, yhdessäoloon. Tämänkaltaiset pienimuotoiset, mutta sisältörikkaat festivaalit yhdistävät ihmisiä, antavat tunteen luovan työn erityisestä merkityksestä ja tarjoavat venäjänkielisille ihmisille mahdollisuuden kokoontua seurustelemaan omalla äidinkielellään, parantaen aidolla tavalla toiminnassa mukanaolevien elämänlaatua.

Kiitos kaikille, jotka järjestivät tämän tapaamisen! Me erosimme kyyneleet silmissä, eikö se ole onnea! Olen varma siitä, että Jyväskylän Festivaalilla on tulevaisuus!

Harrastajateatteriosaston johtaja, Venäjän Federaation teatteritoimijoiden liiton keskustoimiston hallinnollis-taiteellinen osasto, Alla Zorina (Moskova)

Matka tälle festivaalille oli minulle onnellinen kesäinen lahja. Art-Master-teatterissa on hyvin paljon lahjakkaita, hyviä ihmisiä – meidän entisiä maanmiehiämme, jotka asuvat Suomessa. Minua ihmetyttää heidän työteliäisyytensä ja avoimmuutensa sitä maata kohtaan, jossa he asuvat, ja samalla heidän halunsa säilyttää se kulttuuri ja se kieli, jonka he ovat tuoneet mukanaan.

teatterikriitikko, Teatr-lehden toimittaja Alla Shenderova