Punahilkka, elävä venäjän kieli ja japanilaisia hokku-runoja...

Venäjänkielinen yhdistys Feniks ry ja näytelmäkerho Art-Master järjestivät taas 18. joulukuuta jokavuotisen juhlaesityksen lapsille ”Kerran alla Uuden Vuoden”. Juhlaan tuli yli 250 jyväskylässä ja lähialueilla asuvaa venäjänkielistä osanottajaa. Juhlavieraiden joukossa oli myös suomalaisia, joita kiinnosti venäläinen kulttuuri ja kieli.

Juhlan tärkeimpänä tapahtumana oli näytelmäkerhon näytelmä ”Punahilkan uudenvuoden seikkailut”. Artjom Sergejevin kirjoittamassa ja Kira Mirutenkon ohjaamassa iloisessa näytelmässä esiintyivät Anna Abakumova, Maksim Trojanovski, Nikolai Tšerkasov, Nadežda Tuhkanen, Natalia Moskalenko, Fjodor Tšernogorov, Dmitri Petrov ja Ljudmila Frolova.

Pienet katsojat pääsivät näyttelijöiden mukana uudenvuoden satumetsään, ilkeän noita-akan Baba Jagan mökkiin ja suden pesäluolaan. Lapset saivat tutustua Punahilkkaan, jänikseen, joka toimi metsätelevision juontajana, Prinssi Ivaniin sekä hassuun pöllöön.

Värikäs puvustus, lavastus ja musiikillinen toteutus sekä tärkeimpänä, näyttelijöiden loistava esiintyminen teki näytelmästä lapsille todellisen elämyksen. Lapset antoivatkin satuhahmoille raikuvat aplodit. Lopuksi satuhahmot päättivät tarinansa iloiseen lauluun:

On tullut aika hyvästin,
taas ehdimmekin nauraa
kepposille ja imartelulle,
sekä tyhjälle ahneudelle.
Jos kaikki hyvät yhteen käy
ei paha meitä voittaa voi!
Juhla meitä odottaa,
kuuseen Pakkasukko valot saa,
ihmeitä, koristeita, valoja,
ja lapsille tietysti lahjoja.
Luminen, loistava, iloinen, uusi,
kauan odotettu Uusi Vuosi!!

Juhla jatkui iloisten uudenvuoden laulujen ja piirileikkien kera kuusen ympärillä ja Pakkasukko ja Lumihiutale toivat tietysti lahjoja. Vanhemmille oli järjestetty uudenvuoden arpajaiset, aulassa oli myös perinteiden mukaisesti venäläisten kirjojen ja tuotteiden myyntipöydät sekä notkuva juhlapöytä.

Feniks ry:n hallitus toivotti vieraille hyvää uutta vuotta ja teki katsauksen päättyvän vuoden toimintaan. Tilaisuudessa muisteltiin myös näytelmäkerhojen Balagantšik ja Art-Masterin näytelmiä, musiikkikerho ”Vesjolyi Tseburashkan” tunteja, sekä perheleiriä ja konserttimatkoja. Erityiset kiitokset annettiin mukana olleille yhdistyksen aktiivijäsenille Tamara Sholokhovalle, Aleksandr Karakuleville, Julia ja Aleksandr Mihailoville, Natalia ja Jelena Moskalenkolle, Karl Rautiolle, Alexandra Sholokhovalle, Mila Tsvetkovalle, Irina Hiltuselle, Lidia Ukkoselle, Oksana Ratilaiselle, Jelena Kardiselle, Arina Ahoselle, Svetlana Volbergille ja kaikille vapaaehtoisille, jotka ovat vuoden aikana vapaaehtoisesti auttaneet Feniksin tapahtumien järjestämisessä.

Uuden vuoden alla järjestetyn piirustuskilpailun ”Zimushka-zima” ja japanilaisten hokku-runojen venäjänkielisen kilpailun voittajat ja osallistujat saivat ansaitut palkintonsa. Lyhyesti sanottuna, juhla oli menestys!

Perinteisesti Uuden vuoden alla ei vain katsota menneeseen vuoteen vaan tehdään myös suunnitelmia tulevaa vuotta varten. Vuonna 2012 Feniks juhlii 10-vuotisjuhlaansa. Feniks ry kutsuu kaikkia halukkaita osallistumaan juhlavuoden 2012 projekteihin. Vuonna 2012 Feniks ry juhlii 10-vuotisjuhlaansa. Lasten ja aikuisten kerhot jatkavat toimintaansa, kävijöitä odottavat taas Balagantšikin ja Art-Masterin ensi-illat, nuorten ohjelmat ja perheleirit. Aloitamme täysin uuden lastenprojektin 9–11-vuotiaille: ”Elävä venäjän kieli”, jossa lapset voivat leikin muodossa vahvistaa oppitunneilla saamiansa taitoja.

Toivotamme kaikille sydämellisesti hyvää uutta vuotta! Toivotamme myös Feniks ry:lle menestystä juhlavuodelle 2012 sekä onnea mielenkiintoisille projekteille. Onnistukoot luovat ideanne ja mikä tärkeintä: saakoon yhdistys runsaasti tukea Keski-Suomen venäjänkielisiltä asukkailta. Hyvää Uutta Vuotta!

Teksti: Liia Aleksandrova
Suomennos: Päivi Nironen
Kuvat: Alexandra Sholokhova

«Мозаика/Mosaiikki» №9-10 (71-72) 2011.

Kalenteri
 • 14.08
  17.30 ArtMasterFest I. Vyrypaev «Illuusioita» (Art-Master-teatteri)
 • 15.08
  11.00 - 13.00  Karnevaalikulkue Jyväskylän keskustassa Katu-ohjelma on ilmainen
 • 15.08
  18.00  Anton Tšehhov "Noita" (Anyksciaiin kulttuurikeskuksen teatteri, Liettua), Huoneteatteri (Sammonkatu 4)
 • 16.08
  "Art Master" -10 vuotisjuhla!
 • 16.08
  14.00 Näytelmä "Rakkauteni Anton Tšehhov" (teatteri "Dialogi", Tanska), Huoneteatteri (Sammonkatu 4)