Permiläisten esitys oli dramaturgisesti ehjä ja sielun sopukoihin asti porautuva.

Art-Master -teatterifestivaali

Vapaa nykytanssiteatteri (Perm, Venäjä)

”Ei tulevasta, vaan menneestä…” – koreografisia postikortteja J. Brodskyn teosten pohjalta

Esitys Huoneteatterilla 26.8.2017

”Bravo! Bravo!” Vahva parfyymi värittää ilmaa ja käsien läiske on armoton – Huoneteatterin yleisö on syvästi vaikuttunut näkemästään.

Niin olen minäkin. Olin ummikkona – venäjän kieltä taitamattomana – seurannut permiläisen Vapaan nykytanssiteatterin esitystä. Kielitaito ei ole katsomisen tai kokemisen este, vakuutettiin.

Eikä se ollut, vaikka paljon ja monenlaista meni taatusti ohi. Toisaalta: eikö kaikki taide luotakin vastaanottajan omaan havainnointiin ja ymmärrykseen. Tulkintoja on yhtä monta kuin katsojaa.

Kauneus ja kaipaus, julmuus ja eristäminen puhuvat kaikissa kulttuureissa samaa kieltä. Sen oivalsi Nobel-palkittu kirjailija Joseph Brodsky, ja sen olivat oivaltaneet permiläiset taiteilijat.

Teoksen nimi – Ei tulevasta, vaan menneestä… – on jo sinällään silkkaa runoutta. Moni muistaakin Brodskyn juuri runoilijana, vaikka hänen tuotannossaan on myös esseenkaltaisia fragmentteja runoilijan rakkaudesta veden ympäröimään kaupunkiin, Venetsiaan. Sattumasta tuskin on kysymys, sillä kanavien ja siltojen kaupunki Leningrad on runoilijan synnyinkaupunki.

Tanssillisille postikorteille löytyi runsaasti aineistoa. Juutalaisen, Neuvostoliitossa loisenakin pidetyn, pakkotyöhön tuomitun ja Yhdysvalloissa loppuelämänsä viettäneen miehen elämäntarina on hämmentävän monitahoinen. Rakkaus naiseen, Marina Basmanovaan ja 1960- ja 70-lukujen Neuvostoliiton irrationaalinen todellisuus tarjosivat yleisölle väkeviä kuvakulmia toivosta ja toivottomuudesta.

Neuvostoliittoon – Venäjällekään – Brodsky ei lähtönsä jälkeen palannut.

Kadonneeseen maailmaan löytyi kuitenkin salainen portti permiläisten vaikuttavan tanssiteoksen myötä. Visuaalisesti pelkistetty (koska olet viimeksi nähnyt hetekan?) ja äänimaailmaltaan rikkaasti varioiva teos luotti tanssijoiden ilmaisuvoimaan ja tekniseen osaamiseen. Ohjaaja Ksenia Malinina työryhmineen oli rakentanut dramaturgisesti ehjän ja sielun sopukoihin asti porautuvan esityksen.

Bravo!

Art-Master - Venäjänkielisen teatterin festivaali

Venäjänkielisen teatterin Art-Master-festivaali järjestetään nyt toista kertaa. Sen järjestää jyväskyläläinen Art-Master-teatteri.

Mukana on viisi teatteria: Venäjältä, Virosta, Liettuasta, Ukrainasta ja Jyväskylästä.

Sunnuntaina Huoneteatterilla nähdään vielä yksi esitys, Art-Masterin Piiritys.

Vuosittain Art-Master järjestää myös venäjänkielisten lasten- ja nuortenteattereiden festivaalia.

Tapahtumaa ovat tukeneet muun muassa opetusministeriö ja Venäjän Suomen suurlähetystö.

https://www.ksml.fi/kulttuuri/Tanssiteatteriarvio-Bravo-Ksenia-Malinina-ja-ty%C3%B6ryhm%C3%A4/1033615