Tosi vilkas viikonloppu

Erikoinen viikonloppu tulossa: Jyväskylässä järjestetään kaksi teatterifestivaalia. Toinen on perinteinen Harrastajateatterikesä, toinen venäjänkielisen teatterin festivaali Art-Master. Jälkimmäinen on esitysmäärältään hivenen suurempi, ja sen ohjelma näkyy viikonloppuna myös katukuvassa.

Art-Masterin esitykset nähdään järjestäjäteatteri Art-Masterin kotinäyttämöllä Kangaslammella ja Kävelykadulla. Harrastajateatterikesän tapahtumapaikka on tuttuun tapaan kaupunginteatteri.

Viime vuonna Art-Master järjestettiin Huoneteatterilla, ja sinne festivaali olisi halunnut tänäkin vuonna.

-          Huoneteatteri sijaitsee keskellä kaupunkia, ja katsomo on hieman suurempi kuin meillä Kangaslammella. Ikävä kyllä Huoneteatterin remontti esti sinne pääsemisen, kertoo Art-Masterin taiteellinen johtaja Kira Mirutenko.

Art-Masterin Kävelykadun ohjelmisto on kielirajat ylittävää katuteatteria. Myös yksi Kangaslammen esitys sopii kaikenkielisille: pietarilaisen Malyi teatr kukol –nukketeatterin Don Quijote.

Art-Masterissa nähdään kahdeksan esitystä ja lisäksi Kävelykadulla lapsille suunnattua ”interaktiivista leikkiohjelmaa”. Teattereita on mukana kuusi, kaukaisin vieras on Israelin Tel Avivin Lestnitsa-teatteri.

Harrastajateatterikesän kaukaisin vieras tulee Kuusamosta. Kaikkiaan mukana on kuusi ryhmää. Keskisuomalaista osaamista edustaa Laukaan teatteri, joka nähtiin tapahtumassa myös edellisvuonna. Laukaan teatterin näytelmän on ohjannut Aila Lavaste, joka on ollut tavalla tai toisella mukana kaikissa Jyväskylässä järjestetyissä Harrastajateatterikesä-tapahtumissa. Vuonna 2016 hän valitsi esiintyjät, ja kahtena seuraavana vuonna hänen ohjaamansa esitys valittiin ohjelmistoon.

Toinenkin viikonlopun esiintyjistä on edellisvuosilta tuttu. Vuonna 2016 Helsingin Gayteatteri HGT esitti Jyväskylässä musiikkinäytelmän Homokansan lauluja, nyt näytelmän Olitko Sinä? Homomman Suomen historia 2.0

Ohjelmiston on tänä vuonna valinnut näyttelijä Tapani Kalliomäki.

Harrastajateatterikesä järjestettiin Seinäjoella 42 kertaa ennen kuin se siirtyi Jyväskylään vuonna 2016. Paikanvaihdoksen myötä tapahtuma näyttää hivenen menettäneen vetovoimaansa. Jyväskylän vuosina esiintymään hakevien ryhmien määrä on ollut noin puolet siitä, mitä Seinäjoen kauden loppuaikoina. Tänä vuonna Harrastajateatterikesään haki 25 ryhmää.

Huonolta ei Harrastajateatterikesän tilanne missään tapauksessa näytä Keski-Suomessakaan: esitysten valtaosa on kahtena edellisvuonna myyty loppuun. Viime vuonna lipuista kävi kaupaksi noin 90 prosenttia – erityisen merkittävän tempun tästä tekee se, että yksi näytös järjestettiin kaupunginteatterin 551-paikkaisella suurella näyttämöllä.

Tämän vuoden festivaalin pääsylipuista oli jo alkuviikosta myyty yli 80 prosenttia.

-          Festivaalin kasvattaminen ei ole suunnitteilla ensimmäisen viiden vuoden jakson aikana, mutta ei myöskään poissuljettu mahdollisuus tulevaisuudessa, sanoo Harrastajateatterikesän tuottaja Mari Saarinen Suomen Harrastajateatteriliitosta.

Hillityssä koossa on ehdottomasti myös puolensa.

-          Tämän kokoisen festivaalin voi katsoa alusta loppuun, jos vain istumalihakset kestävät. Ei siis tarvitse välttämättä tehdä valintoja. Asiasta on saatu hyvää palautetta sekä ryhmiltä että yleisöltä.

Harrastajateatterikesä on mukana oleville tekijöille esiintymistilaisuuden lisäksi mahdollisuus oppmiseen ja verkostoitumiseen.

-          Henkilökohtaisesti toivon, että mahdollisimman moni esiintyvä ryhmä olisi paikalla alusta loppuun ja saisi näin festivaalista oman kehittymisensä kannalta mahdollisimman paljon irti. Toki ymmärrän, että tässä on omat haasteensa varsinkin isoilla ryhmillä. Ihmisillä on töitä ja muita velvoitteita, Saarinen sanoo.

Esitysten lisäksi Harrastajateatterikesässä on muutakin ohjelmaa: Unelmien teatteri –työpajassa ideoidaan parasta mahdollista teatteria. Lauantain yleisökeskustelussa aiheena on ”Harrastajateatteri paikallisena vaikuttajana”.

Art-Master-festivaali: Kävelykadulla lauantaina nähtävä Variant-teatterin Junan saapuminen on pantomiimiesitys ihmisistä, jotka odottavat junaa. Esitys on ”musiikkia ja fantasiaa sisältävä kunnianosoitus Lumieren veljesten kuuluisalle elokuvalle”

Teksti ja kuva: Tomi Tuomaala

16.08.2018 “KESKISUOMALAINEN”

https://www.ksml.fi/kulttuuri/Jyv%C3%A4skyl%C3%A4ss%C3%A4-j%C3%A4rjestet%C3%A4%C3%A4n-viikonloppuna-kaksi-teatterifestivaalia-Harrastajateatterikes%C3%A4-ja-ven%C3%A4j%C3%A4nkielisen-teatterin-Art-Master/1241530