Jyväskylä

Tomi Tuomaala

Jyväskylän Kangaslammella tapahtuu viikonloppuna erityislaatuista. Siellä järjestetään kansainvälinen venäjänkielisen teatterin festivaali. Tapaus lienee ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Tapahtuma ei ole valtava: esityksiä on neljä yhtä monelta teatterilta. Isäntä ja järjestäjä on Jyväskylässä vuodesta 2011 toiminut Art-Master. Vierailijateatterit tulevat Tanskan Kööpenhaminasta, Viron Sillamaesta ja Venäjän Odintsovosta.

Art-Master-festivaali järjestetään Jyväskylän todennäköisesti huonoimmin tunnetussa mutta kolmanneksi parhaassa pienessä teatteritilassa. Kangaslammen Siwan talossa sijaitseva Art-Masterin kotisali on toiminut teatteritilana kolmisen vuotta. Katsojia mahtuu reilut 50, katto on korkealla ja kohtuullisen kokoisen näyttämön oikealla reunustalla on vielä reilu varastotila.

Festivaalin ohjelmassa on kolme venäläistä näytelmää ja kirsikkana yksi romanialainen.

Venäläiset muodostavat maan huimaa draamahistoriaa myötäilevän kaaren. Odintsovon Nash Dom -teatterin Elämän pikkuasioita perustuu Tšehovin novelleihin, Kööpenhaminan Dialog-teatterin Vanhanaikainen komedia on Aleksei Arbuzovin vuonna 1975 kirjoittama, Suomessakin aikanaan varsin esitetty neuvostonäytelmä. Järjestävä seura Art-Master esittää venäläistä modernia draamaa: Piiritys on 2000-luvulla tunnetuksi kohonneen Jevgeni Grishkovetsin näytelmä vuodelta 2003. Art-Masterin version ensi-ilta oli keväällä.

Piiritystä ei ole todennäköisesti aiemmin Suomessa esitetty, ja myös Viron Sillamaen Teine taevas -teatterin teksti on täällä harvinainen herkku. Teine taevas tuo Jyväskylään absurdin teatterin suurmestarin Eugene Ionescon näytelmän Hourailua kahdestaan (1962). Siinä mies ja nainen kiistelevät siitä, ovatko kilpikonna ja simpukka sama eläin. Taustalla lähestyvät sodan äänet.

Romanialainen Ionesco sopii mainiosti Euroopan venäjänkielisten teattereiden festivaalille, sillä Ionescokin oli maastamuuttaja. Hän asui valtaosan elämästään Ranskassa.

Tässä mainituista suomenkielisistä nimistä huolimatta kaikki näytelmät esitetään venäjäksi. Tekstitystä ei ole.

Paradoksaalisesti venäjänkielisyys on yksi Euroopan venäjänkielisten teattereiden keskeisistä haasteista. Mikäpä on toimiessa, jos venäjänkielistä potentiaalista yleisöä asustaisi kymmentuhatmäärin ympäristössä, mutta sellainen ei ole tilanne esimerkiksi Jyväskylässä.

Art-Masterin taiteellinen johtaja Kira Mirutenko on Moskovassa opiskellut ja opettanutkin teatterin ammattilainen. Jyväskylässä hän on asunut kahdeksan vuotta. Mirutenkon mukaan Art-Master pyrkii tietysti tekemään korkealaatuista harrastajateatteria, mutta kaikkein tärkein toiminnan motiivi on sosiaalisuus. Art-Master on Jyvässeudun venäjänkielisten kerho, jossa sopii puhua äidinkieltään ja ylläpitää kulttuuriaan.

– Pelkkään venäläiseen piiriin ei kuitenkaan saa käpertyä, Mirutenko sanoo.

Yleisö on varsin vakiintunutta, ja jotta Art-Master saisi uutta yleisöä, pitäisi sen ylittää kielimuuri.

Venäläisten romanssien ilta keräsi aikanaan myös suomenkielistä yleisöä, mutta sepä olikin konsertti. Vuonna 2013 ryhmä kokeili kaupunginteatterin pienen näyttämön vierailuesityksessään tekstitystä, mutta siinä on Mirutenkon mukaan ongelma: Ihmisen pitäisi pystyä seuraamaan yhtä aikaa näyttämön tapahtumia ja tekstitystä. Jos päätä joutuu kääntelemään, saattaa paljon olennaista jäädä havaitsematta.

Art-Master onkin Mirutenkon mukaan alkanut pohtia suomenkielisen esityksen valmistamista – ja sanatonta teatteria.