19.–20.3.2016 Jyväskylässä pidettiin ensimmäiset kansainväliset venäjänkielisten lastenteattereiden ja lapsille suunnattujen teattereiden festivaalit Sampo – onnen mylly. Art-Master-teatteri keksi nämä festivaalit. Teatterifoorumi kesti pari iloista, hullunkurista päivää, jotka olivat täynnä iloa, luovuutta, uusia tuttavuuksia ja tietenkin värikkäitä teatterielämyksiä.

Balagantšik-lastenkerho, joka toimii tällä hetkellä teatterin yhteydessä, aloitti toimintansa vuonna 2005, ja nuorten näyttelijöiden tilillä on jo 20 ensi-iltaa. Festivaalit ovat erinomainen mahdollisuus kerholaisille esitellä omia esityksiään uudelle yleisölle, oppia vierailta taitoja sekä seurustella muiden maiden venäjänkielisten samanikäisten nuorten kanssa.

Päätavoitteena on tuoda Euroopan venäjänkieliselle teatterielämälle uusi värikäs tapahtuma, missä lastenryhmät voivat ”katsoa toisia ja esitellä itseään”, teattereiden ohjaajat saavat mahdollisuuden jakaa kokemuksiaan, solmia uusia kontakteja, mutta myös auttaa tekemään venäjänkielestä kommunikaation välttämättömän työvälineen lapsille sekä auttaa säilyttämään ja laajentamaan kielellisiä taitoja.

Tämän lisäksi Venäjän ulkopuolella aikuisryhmien vetämien venäjänkielisille lapsille suunnattujen esitysten akuutin puuttumisen takia antoi meille idean kutsua festivaaleille vieraita, jotka vetävät draama- ja nukketeatteriesityksiä eri-ikäisille lapsille.

Ensimmäisten kansainvälisten Sampo – onnen mylly -festivaalien ohjelmassa esitettiin esitykset Miksi kukkia tarvitaan? (Balagantšik-lastenkerhon pienempien lasten ryhmä Jyväskylästä, näyttelijät 3–5-vuotiaita), Anjutan uni (Art-Master-teatteri ja teatterin nuorisokerho Jyväskylästä, näyttelijät aikuisia ja 9–18-vuotiaita nuoria), Tarina tyhmästä pikkuhiirestä (Aprelik-lastenkeskus Pariisista, näyttelijät 7–8-vuotiaita) ja Holle Rouva (Tampereen Venäjä-klubin nukketeatteri, näyttelijät aikuisia).

Esitysten lisäksi ohjelmaan kuului työpajoja ja luovia oppitunteja kaikille halukkaille, kierroksia, retkiä luonnossa Hiihtomaalla sekä paljon epävirallista seurustelua.

Festivaalien avajaisseremoniaan osallistuivat muusikko Olga Kolari (kantele) ja Studio-Mix-laulukerhon solisti Eleonora Voinova. Järjestäjät kiittävät Mahtava mylly Sampo -piirustuksen tekijää. Kuvasta tuli festivaalien logo, jonka taiteili Grigori Kotlov (11 vuotta), Lasten taidekoulun oppilas Poljarnye Zorin kaupungista Murmanskin alueelta (opettajana Olga Lobanova). Venäjänkielinen yhdistys Feniks valmisti festivaalien osallistujille makeat palkinnot. Festivaalien valokuvista ja videokuvauksesta Art-Master kiittää Irina Senkinaa ja Karl Rautiota.

Katsojat ja osallistujat antoivat festivaaleille kaikkein lämpimimmät arvostelut:

Aprelik-kerhon osallistujien vanhempien puolesta haluaisin kiittää Sampo – onnen mylly -festivaalien järjestäjiä upeasta luomastanne juhlatunnelmasta, järjestelyiden ammattitaidosta, ohjelman suunnittelusta, lapsiemme lämpimästä vastaanotosta ja erinomaisista esityksistä, joita esititte meille. Haluaisin erityisesti mainita ilon, jonka annoitte lapsille järjestämällä yhteisiä työpajoja ja tunteja näyttämöliikkeistä. Meidän lapsemme pitivät siitä kovasti ja olivat pahoillaan, että oli niin vähän aikaa toimia yhdessä teidän lastenne kanssa. Se oli hieno yhteinen luomisprosessi ja hetki, jolloin eri maiden lapset pääsivät seurustelemaan yhdessä. Toivomme kovasti, että festivaalinne tulee kehittymään ja jatkumaan, ja että meillä olisi vielä mahdollisuus tulla luoksenne.

Julie Gauvin (Paris)

Tämä tapahtuma on ohi ja odotamme jo jatkoa! Oli monipuolista, mielenkiintoista ja todella juhlallista. Odotamme jatkoa ensi vuonna! Kiitos!

T. V.

Nämä festivaalit olivat todellinen onnenkantamoinen lapsillemme, värien, kokemusten ja ilon meri! Mikä voisi olla lastemme hymyjä ja onnellisia kasvoja tärkeämpää! Kiitos Kiralle ja kaikille järjestäjille!!!

Mazhelis

Me vanhemmat ja Mark ”Mak” Borisov pidimme festivaaleista! Mark unelmoi festivaaleista jo kuukausi ennen sen alkua ja leikki kotona teatterifestivaaleja. Juoksi tiukujen kanssa ja puhui seuraavan esityksen alusta. Se kertoo vain myönteisistä tunteista, joita hän on saanut esityksien katsomisesta ja festivaaleille osallistumisesta.

Borisovit

Festivaalien tärkein saavutus oli uudet ystävät, uudet teatterikokemukset, erinomainen mahdollisuus keskustella venäjän kielellä!

Toinen kansainvälinen Sampo – onnen mylly -festivaali järjestetään
10.–12.3.2017. Art-Master odottaa uusia ja vanhoja ystäviään paikalle!

Jyväskylässä pidetyt festivaalit ovat todellakin Onnen mylly! Täällä on iloista ja mielenkiintoista!

P. S. 19.–21.8. Art-Master järjestää Jyväskylässä ensimmäiset kansainväliset venäjänkielisten harrastelijateattereiden festivaalit ART-MASTERSKAJA (aikuisten ja nuorten ryhmät). Nähdään teatterilla!

Teksti: Kira Mirutenko
Kuvat: Irina Senkina
Suomennos: Maria Lepistö

Mosaiikki-lehti № 3-4 ( 115-116 ) 2016

http://mosaiikki.info/lehdet_fi.php?id=2016_115-116_sampo